Jan van de Engel – Μια νότα καλής μουσικής!





                   

‘’Τα λόγια για μένα είναι απλά ένα ακόμα ηχόχρωμα.’’

Σου θυμίζει κάτι το όνομα; Τότε πρέπει να είσαι φανατικός τηλεθεατής του EsC (και με το δίκιο σου) ή να παρακολούθησες τον  Mulatu Astatke στο Fuzz,καθώς ο Γιάννης Αγγελόπουλος (Jan van de Engel) και οι συνεργάτες του (Πολυξένη Ακλίδη-φωνητικά,sampler και Παρασκευάς Κίτσος-κοντραμπάσο) έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην νέα εκπομπή της EΤ1 και ανέλαβαν το support της συναυλίας του διάσημου μουσικού της Jazz! Ο νέος και πολλά υποσχόμενος Έλληνας μουσικός δίνει αποκλειστική συνέντευξη στην Κατερίνα Αλεξίου και μας παρουσιάζει την μουσική του!

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Πολυξένη και τον Παρασκευά  και πώς ξεκινήσατε την πορεία σας στον χώρο της μουσικής;
 Γνωρίστηκα με την Πολυξένη πριν έναν χρόνο όταν έψαχνα μια φωνή να τραγουδήσει τα κομμάτια μου. Εκείνη την περίοδο έπαιζαν σε μια παράσταση του Εθνικού θεάτρου μαζί με την κοπέλα μου, η οποία μου πρότεινε να την ακούσω. Με την πρώτη με κέρδισε η προφορά της στα Αγγλικά και η εργατικότητα της. Τον Παρασκευά τον γνωρίζω 3-4 χρόνια, τον είχα ακούσει με διάφορες μπάντες και πάντα μου άρεσε η ενέργειά του στο Live. Του πρότεινα, άκουσε την μουσική, ενθουσιάστηκε και να ‘μαστε! 

Ο ήχος σου είναι ιδιαίτερος, ίσως ακόμα και άγνωστος στο ελληνικό κοινό! Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Μου αρέσει πολύ αυτό που λέμε ακουστικός ήχος, δηλαδή ένα πνευστό, ένα μπάσο, τα τύμπανα όταν είναι ηχογραφημένα φυσικά χωρίς καμιά επεξεργασία. Επίσης μου αρέσει το πώς μπορούμε κατόπιν να επεξεργαστούμε αυτόν τον ίδιο ήχο και να τον μεταμορφώσουμε σε κάτι άλλο καινούριο , ιδιαίτερο. (Στο στούντιο αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει με χίλιους δυο τρόπους, ο μουσικός χρειάζεται μόνο έναν ικανό ηχολήπτη. Στην περίπτωσή μου ήμουν τυχερός που σε όλη την διαδικασία μαζί μου ήταν και είναι ο Τάσος Μπακασιέτας). Αυτός ο συνδυασμός ακουστικού - επεξεργασμένου και ηλεκτρονικού μαζί με την προσθήκη κάποιον αναλογικών συνθεσάιζερ νομίζω είναι και το χαρακτηριστικό του ήχου μας.
Μου είναι δύσκολο να διαλέξω ποιες είναι η επιρροές μου μιας και αυτές είναι που σε διαλέγουν, όχι εσύ! Θέλω να πω ότι το θέμα επιρροών δεν είναι απόλυτα συνειδητή διαδικασία. Κάτι που άκουσα σε  ανύποπτο χρόνο, μισοκοιμισμένος στο πίσω κάθισμα ενός βαν μπορεί να μου βγει σε κάποιο τραγούδι και να μην το ξέρω!

Ψαγμένοι στίχοι...(ποιος ο στιχουργός;!) και narration style. Ωθείς την Πολυξένη να ταυτίζεται με το τραγούδι;
Έχω γράψει τα λόγια και την μουσική.  Τα λόγια για μένα είναι απλά ένα ακόμα ηχόχρωμα. Ποτέ δεν έχω ξεκινήσει κάποιο κομμάτι με αφορμή  τους στίχους. Με οδηγεί η μουσική και μου λέει πότε χρειάζονται και πότε όχι.
Γενικά μ’ αρέσει όταν ο τραγουδιστής είναι αποστασιοποιημένος και αφήνει, επιτρέπει στο τραγούδι να μιλήσει από μόνο του. Έτσι ο ακροατής μπορεί να το λάβει και να το οικειοποιηθεί πιο εύκολα. Αυτή την προσέγγιση προσπαθούμε με την Πολυξένη.

Το 1o σας album ''Μisspent'' κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2010.Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Θέλουμε να παίξουμε το Misspent Live όσο περισσότερο μπορούμε και να το γνωρίσει ο κόσμος. Γράφω καινούρια κομμάτια και έχω μια ιδέα για το πώς θέλω να είναι το δεύτερο CD.

Επιμεληθήκατε το opening act στην συναυλία του Μulatu Astatke. Ποιες οι εντυπώσεις σας;
Θετικότατες… Ήταν πολύ ωραίο το κλίμα, η μεγάλη σκηνή τα πολλά βατ και νομίζω πως οι περισσότεροι μας δέχτηκαν αρκετά καλά.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που ονειρεύονται το μέλλον τους στον μουσικό αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο γενικότερα. Τι θα τους λέγατε;
Καλομελέτα κι έρχεται!!!
 
Ξέρατε ότι…
Ο Jan van de Engel αποφοίτησε από το κονσερβατόριο του Rotterdam στο Jazz & world music τμήμα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες μουσικούς και μπάντες διαφορετικών χώρων και ειδών μουσικής, από τον Παντελή Θαλασσινό και τον Τάκη Μπαρμπέρη μέχρι και τον Haig Yazdijan και τους GoJam Group των οποίων είναι βασικό μέλος τα τελευταία χρόνια.

Η Πολυξένη Ακλίδη σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Manchester Metropolitan University και Υποκριτική στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έχοντας πολλές μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2008 προτάθηκε για βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Νεοελληνικό έργο στα βραβεία Κάρολος Κουν, για την παράσταση ‘’Το Τυφλό Σημείο’’ του Γ.Μαυριτσάκη. Ετοιμάζει το πρώτο της CD με δικά της τραγούδια.

Ο Παρασκευάς Κίτσος αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με άριστα παμψηφεί στο κοντραμπάσο. Συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες, δισκογραφικά, σε ζωντανές εμφανίσεις αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις. Παραδίδει μαθήματα στο ωδείο ‘’Μουσικής Πράξης’’ στο Κουκάκι.

Το blog Feed-in και η Κατερίνα Αλεξίου ευχαριστούν θερμά τον Jan van de Engel (Γιάννης Αγγελόπουλος) για την συνέντευξη που τους παραχωρήθηκε και του εύχονται τα καλύτερα στην μουσική του πορεία!

Support GOOD music!

Support Jan van de Engel on fb : click HERE!

About the CD click here!

Αποκλειστικές εικόνες από το Live του Jan van de Engel στο Fuzz (supporting Mulatu Astatke)
    

Jan van de Engel




Polyxeni Aklidi



Paraskevas Kitsos
  
 






0 σχόλια